Vijf tips na een knieprothese

Een “nieuwe knie”, “knie implantaat” of “kunstknie” zijn allemaal benamingen voor hetzelfde; een totale knieprothese. Als artrose het kniegewricht ernstig heeft aangetast dat de kwaliteit van leven dusdanig negatief wordt beïnvloed, kan er een totale knieprothese worden geplaatst. De totale knieprothese zorgt er in de meeste gevallen weer voor dat de knieklachten afnemen en dat belasten in het dagelijks leven weer aangenaam wordt.

Een totale knieprothese operatie in een forse operatie waarbij de revalidatie soms lang (12 maanden) kan duren. In dit blog geef ik 5  tips die ervoor kunnen zorgen dat je revalidatie zo goed mogelijk verloopt.

TIP 1 Bereid je goed voor

Na een totale knieprothese operatie kan het soms wel meer dan 3 maanden duren voordat je je knie goed kunt belasten in het dagelijks leven(boodschappen doen, huishouden, wandelen) zonder al teveel reactie.  Stel je daar ook op in. Hoe beter je daar rekening mee houdt, hoe beter het herstel zal gaan.

TIP 2 Bereid je familie, vrienden en werkgever ook goed voor

Je knie heeft de tijd nodig om goed te kunnen herstellen. Bereid je omgeving daarom voor dat ze je een aantal maanden moeten ondersteunen met dagelijkse activiteiten. Zorg er ook voor dat je, zo nodig, goede afspraken werkgever en eventueel arboarts. Druk om eerder en meer te belasten dan je knie aankan heeft als gevolg dat je revalidatie langer zal duren. Lees mijn andere blog hoe je met druk van buitenaf om kunt gaan.

TIP 3 The better in the better out

Hoe sterker je spieren zijn, hoe beter je coördinatie is en hoe rustiger je knie is als je de operatie in gaat, hoe beter hij er ook uitkomt.  Probeer je knie voor je operatie te trainen. Oefeningen voor je spierkracht en coördinatie helpen je knie sterker te worden. Lees in mijn gratis te downloaden boek welke oefeningen dat kunnen zijn. Belangrijk in dit geheel is dat de oefeningen geen extra klachten mogen opleveren. Heb je hier vragen over neem dan contact met Kniecare op.

TIP 4 Luister goed naar je knie

Na de operatie en tijdens je revalidatie zal je een vorm van reactie aan je knie ervaren, dat hoort erbij. In de revalidatie zal je merken dat er een delicate lijn bestaat tussen de belasting die je knie aan kan en hoeveel jij je knie daadwerkelijk belast. In het begin zal het gemakkelijker zijn om naar je knie te luisteren. Als je verder bent in je revalidatie en je hoofd vindt dat je knie al meer zou moeten kunnen dan hij op dat moment aankan, ligt overbelasting op de loer. Ik leg het je verder uit in de onderstaande video.

TIP 5 Huur een hometrainer

Dit is een tip van meer praktische aard. Het is zeer aan te raden een hometrainer te huren of lenen (kopen kan natuurlijk ook). Als jij, zodra het kan, dagelijks kunt fietsen heeft dit een positief effect op je spierkracht, mobiliteit en conditie. Er zijn verschillende bedrijven die fitness apparatuur verhuren. Google zal je vertellen welke dat zijn :).

Laat de experts van Kniecare vrijblijvend contact met je opnemen

Wij kunnen je verder helpen

Vul hier je naam in

Vul hier je telefoonnummer in

Vul hier je emailadres in

Op welke tijdstip kunnen we je terugbellen?
12:00 - 13:0016:00 - 17:00

Click edit button to change this text.

Help ons en geef Kniecare 5 sterren
[Totaal: 90    Gemiddelde: 3.3/5]