//Vijf tips na een totale knieprothese

Vijf tips na een totale knieprothese

Vijf tips na een knieprothese

Een “nieuwe knie”, “knie implantaat” of “kunstknie” zijn allemaal benamingen voor hetzelfde; een totale knieprothese. Als artrose het kniegewricht ernstig heeft aangetast dat de kwaliteit van leven dusdanig negatief wordt beïnvloed, kan er een totale knieprothese worden geplaatst. De totale knieprothese zorgt er in de meeste gevallen weer voor dat de knieklachten afnemen en dat belasten in het dagelijks leven weer aangenaam wordt.

Een totale knieprothese operatie in een forse operatie waarbij de revalidatie soms lang (12 maanden) kan duren. In dit blog geef ik 5  tips die ervoor kunnen zorgen dat je revalidatie zo goed mogelijk verloopt.

TIP 1 Bereid je goed voor

Na een totale knieprothese operatie kan het soms wel meer dan 3 maanden duren voordat je je knie goed kunt belasten in het dagelijks leven(boodschappen doen, huishouden, wandelen) zonder al teveel reactie.  Stel je daar ook op in. Hoe beter je daar rekening mee houdt, hoe beter het herstel zal gaan.

TIP 2 Bereid je familie, vrienden en werkgever ook goed voor

Je knie heeft de tijd nodig om goed te kunnen herstellen. Bereid je omgeving daarom voor dat ze je een aantal maanden moeten ondersteunen met dagelijkse activiteiten. Zorg er ook voor dat je, zo nodig, goede afspraken werkgever en eventueel arboarts. Druk om eerder en meer te belasten dan je knie aankan heeft als gevolg dat je revalidatie langer zal duren. Lees mijn andere blog hoe je met druk van buitenaf om kunt gaan.

TIP 3 The better in the better out

Hoe sterker je spieren zijn, hoe beter je coördinatie is en hoe rustiger je knie is als je de operatie in gaat, hoe beter hij er ook uitkomt.  Probeer je knie voor je operatie te trainen. Oefeningen voor je spierkracht en coördinatie helpen je knie sterker te worden. Lees in mijn gratis te downloaden boek welke oefeningen dat kunnen zijn. Belangrijk in dit geheel is dat de oefeningen geen extra klachten mogen opleveren. Heb je hier vragen over neem dan contact met Kniecare op.

TIP 4 Luister goed naar je knie

Na de operatie en tijdens je revalidatie zal je een vorm van reactie aan je knie ervaren, dat hoort erbij. In de revalidatie zal je merken dat er een delicate lijn bestaat tussen de belasting die je knie aan kan en hoeveel jij je knie daadwerkelijk belast. In het begin zal het gemakkelijker zijn om naar je knie te luisteren. Als je verder bent in je revalidatie en je hoofd vindt dat je knie al meer zou moeten kunnen dan hij op dat moment aankan, ligt overbelasting op de loer. Ik leg het je verder uit in de onderstaande video.

TIP 5 Huur een hometrainer

Dit is een tip van meer praktische aard. Het is zeer aan te raden een hometrainer te huren of lenen (kopen kan natuurlijk ook). Als jij, zodra het kan, dagelijks kunt fietsen heeft dit een positief effect op je spierkracht, mobiliteit en conditie. Er zijn verschillende bedrijven die fitness apparatuur verhuren. Google zal je vertellen welke dat zijn :).

Laat de experts van Kniecare vrijblijvend contact met je opnemen

Wij kunnen je verder helpen

Vul hier je naam in

Vul hier je telefoonnummer in

Vul hier je emailadres in

Op welke tijdstip kunnen we je terugbellen?
12:00 - 13:0016:00 - 17:00

Click edit button to change this text.

Help ons en geef Kniecare 5 sterren
[Totaal: 89    Gemiddelde: 3.3/5]
By |2019-01-19T12:53:45+00:00oktober 26th, 2016|Blog|20 Comments

About the Author:

Joris de Wildt is auteur, fysiotherapeut, mindset trainer en eigenaar van Kniecare. Hij schrijft blogs en maakt video's met tips en informatie over knieherstel. Hij heeft een nieuw boek uitgebracht specifiek voor de revalidatie na een knie operatie; Knierevalidatie een hoofdzaak.

20 Comments

 1. Janine van de Loo 19 augustus 2017 at 23:32

  Beste Joris
  Hartelijk dank voor je goede informatie!
  Heb je een Brochure over oefeningen bij een Knie TP.
  Ik ben op 23.6 opereerde kan mijn Knie 135 Gr bewegen
  Belasbaarkijd en koordinatie is nog onvoldoende,
  Af en toe heb ik genoeg van thuis zitten!
  Ik heb een Bellikon Trampoline, kan ik deze gebruiken!
  Kan ik als ik in Nederland ben een afspraak met je maken??
  Hartelijke groeten van…Janine van de Loo

 2. Joris de Wildt 20 augustus 2017 at 14:08

  Hoi Janine, fijn dat het goed gaat. Ik zal je een mail sturen. Omtrent de vragen die je hebt.

  Groeten

  Joris

 3. Alex Drees 2 oktober 2017 at 16:14

  Hoi hoi Joris,

  Joris ik ben 25-08-17 geopereerd en heb 2 dagen na mijn ontslag een bloeding gehad en daarna weer 1 week opgenomen ben in de tussentijd al aan het revalideren nu wil mijn werkgever mij al weer aan het werk hebben lichte werkzaamheden zittend is dat wel verstandig, en heb je voor mij ook tips voor een goed herstel groetjes Alex Drees

 4. Joris de Wildt 2 oktober 2017 at 17:23

  Beste Alex,

  wat vervelend dat het niet allemaal in eerste instantie goed is gegaan na de OK. Mijn advies is om de opbouw van werkzaamheden te laten lopen via de bedrijfsarts en niet direct met je leidinggevende. Zitten is over het algemeen niet super fijn voor je knie. Ik denk dat het boek dat ik heb geschreven erg geschikt voor je zou zijn. Daar staan echt superveel tips in voor het herstel na je operatie en hoe je dat goed kunt aanpakken. Kijk maar eens op kniecare.nl/boeken

  succes met je herstel

  Groeten Joris

 5. Gerold Rongen 20 oktober 2017 at 15:19

  Hallo Joris. 4weken geleden een nieuwe knieprothese gekregen. Nu heb ik een hometrainer via marktplaats gekocht. Hoe lang kan ik per keer oefenen en hoe vaak per dag. Ik heb nog vocht in mijn knie vermindert deze door gebruik te maken van de hometrainer. En koelen is dit goed of niet na oefening op de hometrainer.
  Gr gerold

 6. Joris de Wildt 23 oktober 2017 at 11:59

  Hoi Gerold,

  Hoe vaak je kunt fietsen is afhankelijk hoe je knie erop reageert. Start eerst maar eens met 2x 5 minuten per dag, reageert je knie daar goed op kan je het langer doen en uitbouwen naar 3x of 4x per dag. Koelen na het fietsen, of uberhaupt na belasting, is zeker aan te raden. In mijn boek Knierevalidatie een hoofdzaak staat erg goed beschreven hoe je je belasting kan opbouwen na een totale knieoperatie.

  Succes

  Groeten,

  Joris

 7. Huub Geertshuis 17 november 2017 at 11:35

  Nuttige informatie!

 8. Joris de Wildt 17 november 2017 at 15:55

  Hoi Huub,

  fijn dat het je kan helpen!

  Groeten,

  Joris

 9. Henriette 4 december 2017 at 22:53

  Hallo Joris,

  Ik heb een andere soort vraag: mijn vriend wordt in januari geopereerd, hij krijgt een gedeeltelijke nieuwe knie. Nu begrijp ik dat er na de operatie veel therapie aan te pas kom, dan is het denk ik verstandig om de zorgverzekering te verhogen hiervoor? Wij hebben hier totaal niet bij stil gestaan.

  Groet Henriëtte.

 10. Joris de Wildt 4 december 2017 at 23:05

  Hoi Henriëtte

  Goed dat je deze vraag stelt. Het kan inderdaad handig zijn je verzekering aan te passen. Het zit zo. De eerste 20 behandelingen bij de fysio na je operatie moet je zelf betalen, tenzij je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Bijv. Ben je aanvullend verzekerd voor 10 behandelingen, dan moet je er 10 zelf betalen. Ben je aanvullende verzekerd voor 16, dan moet je er 4 zelf betalen. Aanvullend voor 20 dan hoef je er geen zelf te betalen.

  Vanaf de 21e behandeling valt de vergoeding binnen de basis verzekering en maakt het niet uit of je dan nog aanvullend verzekerd bent of niet. Wat wel dan mee gaat spelen is je eigen risico. Echter dit eigen risico gaat al op vanwege de operatie, dus die wordt toch al aangesproken.

  Ik hoop dat dit duidelijk voor je is. Anders hoor ik het graag van je.

  Groet,

  Joris

 11. Carolien. De Boer 5 maart 2018 at 09:14

  Hallo Joris

  Ik heb nu sinds 30 Jan 2018 een gehele nieuwe knie. Ben volop in de revalidatie en kan de knie al heel snel goed belasten,strekken en buigen. Er zit inderdaad nog steeds wat vocht in de knie en deze reageert zeker als ik mijn oefeningen,wandelen,hometrainer gebruik. Wordt super stijf,koel we l zoveel mogelijk. Alleen s’nachts wordt ik uit mijn slaap gehouden door de knie. Ik ben nu 5 weken verder en slaap nog steeds slecht door de knie,weet niet hoe ik hem moet houden,de knie vind niets prettig. Wat kan ik hier aan doen en hoelang moet ik erop gaan rekenen dat dit gaat aanhouden,stijfheid bijv?

  Groetjes Carolien

 12. Joris de Wildt 5 maart 2018 at 12:59

  Beste Carolien,

  zo te horen gaat het in principe best vooruit. Echter misschien dat je overdag te veel doet. Als je knie zoveel reageert s’nachts is dat meestal het gevolg van teveel belasten overdag. Vergeet ook niet dat het pas 5 weken geleden is dat je deze, zware, operatie hebt gehad. Geef je lichaam ook de tijd om te herstellen.

  Veel succes

  Groet,

  Joris

 13. Natascha 3 april 2018 at 15:45

  Hallo Joris,

  Door een ongeluk heb ik eind 2015 2 maal een operatie gehad (beckseboringen)Ik heb 31 maart 2016 een standsveranderende onderbeen operatie gehad op 4 januari 2017 is het plaatmateriaal verwijderd omdat ik er last van had. Nu heb ik sinds 11 september 2017 een tkp. Ik heb veel therapie gehad maar fietsen lukt nog niet. Wat kan ik het beste doen?

 14. Joris de Wildt 3 april 2018 at 17:01

  Hoi Natascha,

  Ik vindt het een moeilijk te beantwoorden vraag omdat ik je knie niet goed “ken”. Kun je niet fietsen omdat de mobiliteit voldoende is of omdat je last krijgt van je knie? Meestal is de mobiliteit niet volledig waardoor het fietsen niet gaat. Voor fietsen heb je een buiging van ongeveer 110 graden nodig. Als het ondanks veel fysio niet lukt om voldoende mobiliteit te krijgen om te fietsen is het misschien een idee om contact op te nemen met de orthopeed? Daarbij zeggende dat het soms, ondanks een geslaagde operatie, niet lukt de wenselijke mobiliteit te krijgen.

  Hopelijk kan daar wat mee, anders kun je ook nog contact met Kniecare opzoeken via [email protected]

  Groet,

  Joris

 15. Poldervaart ton 25 april 2018 at 12:20

  Beste joris,had ook een vraag over het slechte slapen.
  Deze heb je al bij derde beantwoord .
  Ik ben 5 weken geleden geholpen met een gehele knieprothese en kan met de home-trainer goed werken.
  Mijn vraag is, wanneer rust de knie het beste? Als ik zit of met het been gestrekt?

 16. Joris de Wildt 26 april 2018 at 13:22

  Hoi Ton,

  In mijn ervaring komt de knie het meeste tot rust in strekking. Al kan het zijn dat na je operatie het nog niet altijd prettig ligt als je knie continu gestrekt is. Je kunt ook afwisselen van positie. Je knie geeft zelf aan wat hij fijn vindt. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je lange tijd met een kussen onder je knie zit waardoor je knie ligt gebogen is. Dat ligt misschien wel prettig, maar is niet goed om een goede strekking in je knie te krijgen en te behouden.

  Ik wens je veel succes!

  Groet,

  Joris

 17. Claire 29 september 2018 at 17:21

  Beste Joris mijn naam is Claire ben 63 jaar en heh de 24 Augustus een nieuwe knieschijf gekregen ben nu 5weken verder Ik fiets al op de hometraner maar ik voel altijd een strakke band rond mijn knie gaat dat nog weg of blijft dat .
  Dank u bij voorbaat

 18. Joris de Wildt 2 oktober 2018 at 17:20

  Hoi Claire,

  bedankt voor je bericht. Die strakke band heeft te maken met de zwelling en de reactie die je knie geeft op belasting. In principe moet dit op ten duur verdwijnen, mits je een goede balans houdt tussen wat kunt en wat je doet. Overbelasting ligt namelijk op de loer na dit soort operaties. Kijk eens hoe je knie reageert als je een (enkele) dag(en) minder fietst / belast. Voelt ie daarna minder strak dat kan het zijn dat je daarvoor te veel hebt belast. Aan de andere kant is het ook nog maar pas 5 weken na je operatie. Geef je knie ook de tijd om te herstellen na zo’n grote operatie.

  Veel succes

  Groet,

  Joris

 19. Ronald Plaggenborg 31 december 2018 at 17:57

  beste Joris, Ik heb 22-10-2018 een TKP gehad , moest na twee weken stoppen met fysio en oefeningen vanwege een wondlekkage , deze is gelukkig na twee weken hersteld en de wond is dicht gegroeid, Ik heb nu 1 keer in de week fysio en kan mijn been nog steeds niet honderd procent strekken ( hij blijft nog 5 graden gebogen) dit komt het lopen niet ten goede en heb er nu ook rugklachten aan over gehouden , voel ook steeds een “strakke band” al loop ik alleen de trap op en af
  groetjes Ronald

 20. Joris de Wildt 3 januari 2019 at 16:07

  Hoi Ronald,

  vervelend dat het herstel niet gaat zoals je had gehoopt. Zou het geen idee zijn om de fysiotherapie te intensiveren om de strekking te verbeteren (2 of 3 x per week)? Mijn inziens blijf je je knie niet optimaal belasten als je hem niet volledig kunt strekken. Dat strakke band gevoel kan nog wel even aanhouden, maar kan ook het gevolg zijn van het niet optimale looppatroon.

  Hopelijk kun je hier wat mee en succes.

  Groet,

  Joris

Leave A Comment

Bel ons direct