Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:

Wat is een MRI scan?

Een MRI scan is een medisch hulpmiddel om een beeldweergave te krijgen van organen, bloedvaten, spieren & banden, pezen en zenuwen. MRI staat voor magnetic resonance imaging. Door gebruik te maken van een magneetveld en radiogolven kan er een mooie beeldweergave worden gemaakt van de knie. In tegenstelling tot de röntgenstraling zijn er geen schadelijke effecten van een MRI bekend. Een MRI scan valt onder de beeldvormende diagnostiek. Andere veelvoorkomende vormen van beeldvormende diagnostiek bij knieklachten zijn; een röntgenfoto, CT scan of een echo.

Waar wordt een MRI scan voor gebruikt?

In veel gevallen moet er duidelijkheid ontstaan over de aard en mate van een knieblessure. Een MRI scan geeft een uitstekend inzicht over de staat van het kniegewricht. Als er knieklachten bestaan door een trauma is een MRI een uitstekend middel om de mate van schade te bepalen in de knie. Een MRI scan kan uitstekend een gescheurde voorste kruisband, een gescheurde meniscus of een gescheurde kniepees detecteren.

MRI Knie

Ook als er langdurige klachten bestaan zonder trauma kan een MRI onderzoek uitsluitsel geven. Bij langdurige knieklachten zoals het patellofemoraal pijnsyndroom kan er worden gekozen voor een MRI. Dit kan dan uitsluitsel geven of er niets beschadigd is of dat er mogelijk sprake is van een anatomische afwijking.

Hoe gaat een MRI scan in zijn werk?

Het afnemen van een MRI scan duurt tussen de 30 en 60 minuten. Een MRI onderzoek is niet pijnlijk. Bij het onderzoek lig je op een tafel, waarbij de knie goed stabiliseert wordt. Daarna wordt je knie in een tunnel geschoven. De voor- en de achterkant van deze tunnel zijn open. Het is belangrijk dat de knie zo stil mogelijk ligt tijdens het onderzoek. Door te bewegen kan het beeld verstoord raken. Metaal kan ook het beeld verstoren. Als er in de knie al een plaat of een schroef zit geeft het geen helder beeld. Desalniettemin kan er, ondanks metaal in de knie, toch voor worden gekozen om een MRI te laten maken.

Meestal krijg je niet direct de uitslag van het onderzoek maar bespreekt een arts dit later.

MRI scan

Wat vond je van dit artikel?