Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:

Wat is een bone bruise?

In dit artikel gaan we je vertellen wat een bone bruise is. We vertellen wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de behandelopties zijn. Bij Kniecare hebben we veel ervaring bij het begeleiden van mensen met een bone bruise in de knie.

Een bone bruise is een traumatische aandoening aan het bot. We spreken van een bone bruise (botkneuzing) als er schade is aan het bot door een zware impact. Hierbij kun je denken aan een sporttrauma, ongeluk of verzwikking. In het geval van een bone bruise is het bot wel beschadigd, maar niet volledig gebroken.

De anatomie van het bot

Om een beter beeld te verkrijgen wat er beschadigd is, nemen we je mee in een stukje anatomie:

Het botweefsel bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag van het bot is het beenvlies. Op het uiteinde van botten waar het bot een gewricht vormt, zit om het beenvlies een extra laag, dat noemen we kraakbeen. Onder het beenvlies bevindt zich een laag compact bot. Weer een laag dieper bevindt zich sponsachtig bot.

Anatomie van het bot bij bone bruise of botkneuzing

Het “spongy bone” is het botweefsel dat beschadigd raakt bij een bone bruise

Bij een botkneuzing is het sponsachtige bot in een bepaald gebied gedeeltelijk beschadigd. We noemen dit ook wel een microfractuur. Afhankelijk van het trauma en de locatie van de bone bruise kan er een bloeding en / of zwelling ontstaan tussen verschillende botlagen.

Een bone bruise komt relatief vaak voor na een trauma van de knie. Naast een botkneuzing is er door het trauma vaak ook sprake van schade aan nabij gelegen structuren zoals banden en / of spieren. Je kunt hierbij denken aan een gescheurde kruisband, een gescheurde meniscus of een letsel aan de binnenband van de knie.

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?

Bij een bone bruise ervaar je voornamelijk pijn en zwelling op de locatie van de kneuzing. Dat kan zijn aan de binnen of buitenkant van de knie. De duur van deze klachten kunnen variëren van weken tot maanden. Hoewel het breken van een bot een zwaarder trauma is, kan het herstel van een botkneuzing langer duren. Andere symptomen die voorkomen bij een bone bruise zijn:

  • Verandering van kleur van de knie.
  • Stijfheid van de knie.
  • Pijn in de knie.
  • Zwelling in de knie.

Wil je dat wij je helpen?

Vraag Kniecare

Je kunt hieronder contact met ons opnemen met je vraag.

P.S. het contact is vrijblijvend, je bent tot niks verplicht

 

Wat zijn de oorzaken van bone bruise?

Zoals eerder vermeld is een trauma vaak de oorzaak van een bone bruise. De meest voorkomende oorzaken zijn sporttrauma’s. Sporters met een sport waarbij veel fysiek contact is en waarbij vaak op de knieën gevallen wordt hebben een hoger risico op een bone bruise. Naast de sporttrauma’s kan de kneuzing ook ontstaan door een ongeluk. Je kunt hierbij denken aan een auto ongeluk waarbij de knie hard tegen het dashboardkastje aan komt. Een val van de fiets waarbij je op je knie terecht komt kan ook een oorzaak zijn.

Voorste Kruisband

Een oorzaak waar minder snel aan gedacht wordt is het verdraaien van de knie. De enorme piekbelasting die ontstaat bij een verdraaiing kan namelijk ook een kneuzing op het bot opleveren. Zo zie je vaak dat er bij een gescheurde voorste kruisband ook een botkneuzing ontstaat.

Hoe wordt de diagnose gesteld en welke onderzoeken worden er gedaan?

De diagnose van een bone bruise kan worden gesteld door een Kniecare therapeut op basis van wat er is gebeurd, de voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Uit deze informatie kan een duidelijke diagnose van een botkneuzing worden gesteld. Echter een bone bruise is het beste zichtbaar op een MRI scan. Bij verdenking van een breuk zal de therapeut je doorverwijzen naar je huisarts met de vraag om een röntgenfoto te laten maken. Door gebruik te maken van een röntgenopname kan een eventuele breuk 100% worden aangetoond of uitgesloten.

Een arts kan ervoor kiezen om dan ook nog een MRI te laten maken om een bone bruise aan te tonen of uit te sluiten. Echter wordt hier vaak geen gebruik van gemaakt, tenzij er ook een verdenking is op ander letsel in de knie van het kapsel-band apparaat of als de klachten om onverklaarbare redenen niet beter worden. Een botkneuzing komt vaak aan het licht als er voor een andere verdenking van schade een MRI wordt gemaakt, bijvoorbeeld voor een gescheurde voorste kruisband.

Fysiotherapie bij een bone bruise en de behandeling bij Kniecare

Een bone bruise is een klacht die over het algemeen vanzelf herstelt. Echter de duur van het herstel kan erg variëren. Het is afhankelijk van de mate van schade aan het bot en de eventuele andere schade in het kniegewricht. Over het algemeen wordt er voor gekozen om te trainen en belasten op geleide van de klachten. Dat wil zeggen dat de belasting kan worden opgebouwd als de knie geen reactie geeft op eerdere belasting. Bij Kniecare hebben we veel ervaring bij het begeleiden van mensen met een bone bruise. We hebben zelfs een unieke methode om knieklachten te behandelen. Ben je benieuwd hoe deze methode jou kan helpen bij je knieklachten?

Hoe verder na een bone bruise?

Omdat een bone bruise over het algemeen vanzelf hersteld is de prognose van herstel goed. Het opbouwen van belasting en het goed luisteren naar je lichaam is van groot belang. De eventuele andere schade van de knie is ook van invloed op de verdere prognose. Over het algemeen herstel je volledig van een bone bruise, maar je moet wel geduld hebben, want het kan lang duren.

 

Wat vond je van dit artikel?